Je smartphone volledig leegmaken. Hoe doe je dat?

U bent helemaal klaar voor die nieuwe iPhone 8, Samsung Note 8 of Nokia 8? Dan kan u uw oude gsm verkopen of misschien doorgeven aan zoon- of dochterlief. Maar zorg er dan wel voor dat alle data op uw telefoon volledig gewist zijn.

Van vakantiefoto’s over persoonlijke e-mails tot misschien wel vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Als uw partner of een familielid uw oude telefoon overneemt, is het misschien geen ramp dat dat soort zaken er nog op staan. Bent u echter van plan om uw telefoon te verkopen, dan wilt u er waarschijnlijk wel zeker van zijn dat alle gevoelige informatie weg is.

Back-up maken

Vooraleer u gegevens gaat wissen, moet u uiteraard eerst een back-up nemen. Anders zijn al uw gegevens immers onherroepelijk verloren.

Met een iPhone doet u dat door de telefoon op uw computer aan te sluiten en een back-up te nemen via iTunes. Selecteer daarvoor uw gsm en vink ‘Deze Computer’ aan bij ‘Maak automatisch reservekopieën op’. Klik daarna op ‘Maak reservekopie’. U kan ook een reservekopie via iCloud maken. Ga voor die laatste methode op uw telefoon naar ‘Instellingen’, ‘iCloud’, druk op de naam van uw telefoon en vink ‘iCloud-reservekopie’ aan.

Op een Android-apparaat gaat u naar ‘Instellingen’, ‘Back-up & Reset’ en vink ‘Back-up van gegevens’ aan om uw data op de servers van Google te bewaren. Wilt u een back-up nemen op een geheugenkaartje of uw pc dan bestaan daar gespecialiseerde apps voor, zoals Easy Backup & Restore en Helium.

Wissen

Nu u een back-up heeft gemaakt, zijn er twee manieren waarop u uw telefoon leeg kan maken. De eerste is door manueel alle apps, foto’s, gebruikersaccounts en data te verwijderen. Dat is een tijdrovend klusje en de kans bestaat dat u misschien bepaalde zaken over het hoofd ziet. Beter is om gewoon uw complete telefoon volledig te wissen en hem terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Op die manier is hij helemaal klaar voor een nieuwe gebruiker.

Op de iPhone gaat u daarvoor naar ‘Instellingen’; ‘Algemeen’ en ‘Stel opnieuw in’. Klik daarna op ‘Wis alle inhoud en instellingen’. Uw iPhone zal u vragen of u echt zeker bent en voorstellen om eerst, voor alle zekerheid, nog eens uw iCloud-back-up bij te werken. Als u bevestigt, wordt uw telefoon helemaal gewist.

In Android gaat u naar ‘Instellingen’; ‘Backup & Reset’ en ‘Factory Data Reset’. Hier kan u dan bevestigen dat u alles wenst te wissen. Niet op elke Android-telefoon staan dit soort instellingen op dezelfde plaats en soms hebben ze ook een wat andere naam. U zult dus misschien even moeten zoeken, maar in het menu ‘Instellingen’ duiken, is in elk geval de eerste stap.

(bron: Proximus.be, CNET.com)