En hoe bescherm jij jouw bedrijf tegen internetcriminelen?

Hoe veilig mailen en surfen jij en jouw collega’s/medewerkers op kantoor? In welke mate is jouw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit en actuele digitale bedreigingen?

Kijk bijvoorbeeld eens goed naar onderstaande mail. Een vriendelijk mailtje van Proximus met kopie van onze laatste factuur? Of een doos van Pandora vol virussen en schadelijke software voor jouw bedrijf?

Wie van jouw collega’s zou zeker klikken op de link om de factuur te openen? Opgepast! Dit is een typisch geval van phishing!

Phishing is een techniek waarbij hackers niet van een zwakke plek in jouw IT-omgeving profiteren, maar wel van een ‘menselijke zwakte’ om internetgebruikers te misleiden. Hackers laten een popup verschijnen op een bepaalde website, sturen een sms, whatsapp of e-mail in naam van een bekende onderneming, zoals een telecomoperator, bank, of een e-commercesite. Ze vragen jou om op een link te klikken en sturen jou vervolgens door naar een website met slechte bedoelingen! Veelal wordt op deze websites gevraagd om persoonlijke of gevoelige informatie te delen, zoals wachtwoorden. Doe dit nooit! Door op de link te drukken, zet je ook zonder pardon de deur open om allerlei virussen en malafide software op jouw bedrijfscomputer te installeren. En dat wil je dus niet!

Hoe kon je vermoeden dat bovenstaande e-mail een phishing-mail was?

  • Franstalige mail, terwijl jouw telefonieoperator normaliter wel in het nederlands zou sturen
  • Het mailadres van de afzender is niet @proximus.be, maar @ACTIONSPORTS2.onmicrosoft.com
  • Gebrekkige spelling en/of lees-teken fouten
  • Dubbele mailhandtekening
  • De hyperlink verwijst niet naar een Proximus website, maar naar eeen website met vreemde lettercombinaties

Hoe kan je jezelf en jouw collega’s bewuster maken van deze phishing gevaren? Makkelijk! Overheidsorganisatie CCB (Centrum voor Cybersecurity Belgium) opende een website met praktische tips om phising te leren detecteren: https://safeonweb.be/nl.

Denk je slimmer te zijn dan de rest? Doe de phisingtest op https://safeonweb.be/nl/quiz/phishingtest.

Wil je meer informatie over veilig mailen en surfen, neem dan zeker nog een kijkje op: https://safeonweb.be/nl/veilig-internetten.