Altijd en overal online!

We zijn allemaal constant onderweg, waarbij we dan ook steeds online beschikbaar willen zijn. Mobiele data is dan ook niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wat is mobiele data nu eigenlijk? We doen het graag voor jou uit de doeken!

Mobiele data is draadloos internet dat via het netwerk van uw gsm-operator werkt. Zo kunt u overal en altijd op het internet surfen. De enige voorwaarde hier is dat er een goed signaal aanwezig is. We maken hier vooral gebruik van op onze smartphone, maar dit kan ook gebruikt worden op o.a. onze laptop, tablet, of notebook. Indien uw toestel beschikt over 3G, 4G, of 5G, dan maakt u verbinding via het netwerk van uw operator. 

Verschillende generaties

Maar, wat betekenen die ‘G’ netwerken eigenlijk? Bij elke vorm van mobiele data, verwijst de ‘G’ naar de generatie. Ze zijn telkens verbeteringen van hun voorganger. Deze verbeteringen zijn te merken op vlak van snelheid en bereik. 

Steeds sneller

3G staat ook wel bekend als UTMS, oftewel Universal Mobile Telecommunications System. Dit was één van de eerste technologieën dat het mogelijk maakte om gebruik te maken van het internet  via mobiele netwerken. De gemiddelde snelheid ligt hier op vandaag rond de 30 Mbps. 4G, ook wel LTE, oftewel Long Term Evolution genoemd, kan snelheden halen tot zo’n 100 Mbps. Bij 5G bereiken we snelheden tot boven 200 Mbps!

Let wel, deze gemiddelde snelheid is steeds afhankelijk van de afstand tot de dichtstbijzijnde telefoonmast, het aantal simultane gebruikers en de netwerkdekking. Mobiele data gebruiken we vooral wanneer we onderweg zijn, waardoor deze factoren steeds een rol spelen. 

 Bereik

Naast de snelheid, is ook het bereik een groot verschil tussen deze verschillende generaties mobiele data. 4G en 5G bieden een beter bereik dan hun voorganger 3G. Dit is steeds afhankelijk van plaats tot plaats. Op de trein zal uw 3G verbinding bijvoorbeeld eerder wegvallen, dan dit zou voorvallen bij de andere twee mogelijkheden. 

 Een blik op de toekomst

5G is momenteel nog volop in ontwikkeling en zal zoveel meer doen dan enkel mobiele data mogelijk maken. Wanneer we een blik werpen op de toekomst, zal het zijn bijdrage leveren aan virtual reality, het betalingsverkeer en zoveel meer. Het wordt zelfs gezien als de fundering van een nieuw tijdperk, waarbij het kan gecombineerd worden met andere technologieën. De uitrol van het 5G-netwerk in België is volop aan de gang.

Jouw mobiel tariefplan bevat ook steeds een aantal gigabyte aan mobiele data. Afhankelijk van operator en het gekozen tariefplan, kan de prijs én kwaliteit verschillen. Als onafhankelijk Telecom-Makelaar, helpen we jou graag verder om jouw noden onder de loep te nemen en zo de best passende operator voor jouw bedrijf te zoeken.  

Kan jouw telefonie ook wel een upgrade gebruiken?