Glasvezel: Feit of fabel?

Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is de meest recente vorm van breedbandinternet. Een glasvezel is een dunne vezel waar laserlicht wordt doorgestuurd. Door de reflectie van de wanden, blijft het signaal zo de glasvezelkabel volgen. Dit lichtsignaal wordt omgezet in elektrische signalen, die zorgen voor uw internetverbinding.
In de volksmond staat glasvezel bekend als een duurdere internettechnologie, klopt dit?
Graag zetten we voor u de feiten en fabels omtrent fiber op een rijtje.

Betere snelheid

De data wordt verzonden via laserlicht door de glasvezelkabel,  deze kan zich moeiteloos verplaatsen zonder snelheid te verliezen. Door optimalisatie van de kabel wordt glasvezel ook alleen maar sneller. De recordsnelheid die glasvezel reeds heeft behaald, bedraagt momenteel  zo’n 44,2 Tbps!

Minder storing

De vezels waaruit een glasvezelverbinding bestaan zijn dunner en fragieler dan andere internettechnologieën. Eenmaal de internetverbinding er ligt, is deze enorm duurzaam en kan ze wel tegen een stootje. Zo is fiber niet gevoelig voor blikseminslag, corrosie of afwijkende frequenties. Dit heeft te maken met het feit dat deze internetverbinding uit minder afzonderlijke delen bestaat. Let wel, kabelbreuken of defecte hardware zijn hier eveneens niet te vermijden.

Prijsplaatje

Of fiber een groter prijsplaatje om de nek zou hebben, bepaalt u zelf. Hier kunnen we een duidelijk onderscheid maken tussen een shared- en dedicated fiberverbinding.

– Bij shared fiber wordt de capaciteit van de fiberlijn verdeeld over meerdere gebruikers. Vergelijk het met een grote waterleiding in de straat waar elk bedrijf water van aftapt. Wanneer iedereen op hetzelfde moment water afneemt, zal de druk lichtjes afnemen, maar gezien we hier over een waterleiding spreken met een gigantisch debiet, is die drukafname amper merkbaar.
Nu terug naar de analogie van de internetverbinding. Je kan ondanks de gedeelde bandbreedte nog steeds aan hoge snelheden surfen, deze internettechnologie is ideaal voor zelfstandigen en kleine bedrijven. De prijs sluit dan ook aan bij die van andere internettechnologieën, zoals koper en coax. Gezien alle operatoren momenteel bezig zijn met glasvezelkabels in alle straten te voorzien, ligt deze kabel mogelijks al in jouw straat. Of staan deze werkzaamheden komende weken of maanden wel op de planning. Je kan deze informatie steeds navragen bij onze Telecom-Makelaars. Mogelijks kan je binnenkort genieten van deze technologie!

– Een dedicated fiberverbinding wordt toegekend aan één enkele gebruiker. Terug vergeleken met de waterleiding, betekent dit dat ze voor jouw bedrijf een aparte waterleiding in de straat voorzien van aan de bron tot in jouw bedrijf. Niemand anders tapt van deze leiding af en je beschikt dus steeds over de hoogst mogelijke waterdruk!
Gezien de exclusiviteit van het gebruik van de  kabel, spreekt het voor zich dat het prijsplaatje een stuk hoger ligt dan bij een shared verbinding.

Om de perceptie helemaal te doorbreken dat glasvezel de duurdere oplossing zou zijn van het internetaanbod, geven we mee dat de meeste internetaanbieders momenteel formules hebben waarbij het binnentrekken van de glasvezelkabel van de straat tot in jouw bedrijf deels tot geheel bekostigd wordt door de provider. Vraag wederom onze Telecom-Makelaars om dit voor jouw specifieke situatie te onderzoeken! Maar duurder hoeft het helemaal niet te zijn!

Een goede internetverbinding is vandaag een must! Mocht de glasvezel nog niet in jouw straat aanwezig zijn, dan bieden onze partners ook nog steeds tal van andere oplossingen over coax en koper aan. Indien je jouw internetinfrastructuur dus verder wenst uit te breiden, dan helpen onze Telecom-Makelaars u heel graag verder!

 

 

Wilt u ook snellere internetverbinding?