GSM abonnement van het werk? Wetgeving VAA wijzigt vanaf 2018!

Vanaf 1 januari 2018 worden de reglementaire bepalingen rond de raming van het voordeel van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gestelde PC, tablet, internetaansluiting of mobiele telefoon door uw werkgever aangepast.

Onderstaand vindt u een overzicht van de oude en nieuwe bedragen, onder voorbehoud van publicatie van de definitieve wetteksten in het Belgisch Staatsblad:

GSM/smartphone, mobiel telefoonabonnement

  Tot 31 december 2017Vanaf 1 januari 2018
 

GSM/smartphone (forfait all-in)

Mobiel telefoonabonnement 

Forfait 12,50 EUR/maand

4 EUR/maand

48 EUR/jaar

Mobiel toestel (telefoon/GSM/smartphone/tablet)

3 EUR/maand

36 EUR/jaar

Vast of mobiel internet

Tot 31 december 2017Vanaf 1 januari 2018
Vast of mobiel internet 

5 EUR/maand

60 EUR/jaar

5 EUR/maand

60 EUR/jaar

 Per internetverbinding dat ter beschikking wordt gesteld, wordt een voordeel in natura aangerekend.Ongeacht het aantal internetverbindingen dat ter beschikking wordt gesteld, wordt maximaal 1 voordeel in natura aangerekend.

Vaste of mobiele PC, tablet

Tot 31 december 2017Vanaf 1 januari 2018
Vaste of mobiele PC (laptop)15 EUR/maand

180 EUR/jaar

6 EUR/maand

72 EUR/jaar

Tablet (zie mobiel toestel)Geen forfaitaire raming3 EUR/maand

36 EUR/jaar

 Per toestel dat ter beschikking wordt gesteld, wordt een voordeel in natura aangerekend.

Enkele voorbeelden in de praktijk:

 1. De werkgever voorziet een simkaart met bijhorend telefoonabonnement om te kunnen bellen en surfen. Aan de hand van BYOD (Bring Your Own Device) gebruikt de werknemer hiervoor een eigen GSM/smartphone.
  => 4 EUR/maand voor mobiele telefoonabonnement + 5 EUR/maand voor mobiele internetverbinding.
 2. De werkgever voorziet een laptop, een tablet met bijhorende simkaart met data-abonnement en een smartphone met bijhorende simkaart met telefoonabonnement om te kunnen bellen en surfen.
  => 6 EUR/maand voor mobiele PC + 3 EUR/maand voor tablet + 5 EUR/maand voor mobiele internetverbinding (tablet) + 3 EUR/maand voor mobiel toestel (smartphone) + 4 EUR/maand voor mobiel telefoonabonnement. Let op: voor de mobiele data-verbinding voor de smartphone hoeft géén 2e keer voordeel in natura betaald worden.
 3. De werkgever voorziet een laptop en een draagbare 4G-router met bijhorende simkaart met data-abonnement.
  => 6 EUR/maand voor mobiele PC + 5 EUR/maand voor mobiele internetverbinding. Let op: de draagbare 4G-router vormt geen mobiel toestel. Het toestel dient enkel als WIFI-router.

Nog enkele uitzonderingen:

 • De voordelen in natura gelden niet wanneer de werkgever PC, tablet, internetaansluiting, mobiele of vaste telefoon of mobiel of vast telefoonabonnement aanbiedt in de “beroepslokalen” van de werkgever. Zelfs indien de werknemer op deze toestellen occasioneel privaat gebruik kan van maken.
 • De voordelen in natura gelden niet wanneer de werknemer de ter beschikking gestelde PC, tablet en/of telefoontoestel enkel voor beroepsdoeleinden mag gebruiken. Let op: dit is enkel geldig wanneer het verbod omtrent privaat gebruik schriftelijk/contractueel wordt vastgelegd, de werknemer dit schriftelijk voor akkoord verklaart, alsook de werkgever technische maatregelen neemt om het privé-gebruik zoveel mogelijk te beperken.

De wetgever zorgt dus eindelijk voor een duidelijke regelgeving. Maar wat betekent dit nu concreet voor jouw situatie? Onze telecom-makelaars helpen jou graag verder om jouw telecom zowel financieel als fiscaal te optimaliseren. Klik links onderaan op het chat-icoon om onmiddellijk meer informatie te krijgen of een afspraak te maken met één van onze telecom-makelaars!

Wilt u weten wat JSM voor uw bedrijf kan betekenen?