Telefooncentrale in de wolken

Eén van de grootste nachtmerries van een bedrijf: oproepen missen van klanten, of érger nog: volledig onbereikbaar zijn. Afhankelijk van de grootte en wensen van jouw bedrijf, zijn er verschillende telefooncentrales die dit probleem kunnen oplossen. Deze doen we voor jou uit de doeken, samen met hun voor- en nadelen. 

Wat is een telefooncentrale?

Een telefooncentrale zorgt ervoor dat meerdere toestellen zo verbonden worden dat een gesprek tot stand kan komen én waarbij er meer mogelijk moet zijn dan enkel bellen (zoals doorschakelen, wachtmuziek, voicemail,…). De traditionele, lokale, telefooncentrale lijkt op een meterkast. Doorgaans bevindt deze zich op een centrale plaats in het gebouw, of in een specifieke serverruimte. Naast de lokale telefooncentrale, kan je ook gebruik maken van een hosted en van een hybride telefooncentrale.  Elk van deze telefooncentrales werkt op een verschillende manier. Wij leggen je uit hoe!

Lokale of hosted oplossing?

Voor het gebruiken van een lokale telefooncentrale, dient deze dan ook fysiek aanwezig te zijn op de locatie van het bedrijf. Aan de hand van ISDN-, PRA- of SIP-lijnen komt een verbinding tot stand met jouw telefonieprovider.

Bij een hosted oplossing, heb je niet langer een fysieke telefooncentrale én -lijn nodig. Aan de hand van jouw internetverbinding maken de telefoontoestellen verbinding met de virtuele centrale in de cloud. Aan de hand van het IP-netwerk worden jouw telefoongesprekken tot stand gebracht (= VoIP ofwel Voice over IP). 
Het beheer van jouw telefonie gebeurt via een online platform. Dit brengt ons dan ook tot één van de grootste voordelen van een hosted telefooncentrale: geen grote investeringen. Aankopen van een telefooncentrale wordt overbodig. Daarnaast betaal je maandelijks een bedrag voor het aantal gebruikers of het aantal gelijktijdige gesprekskanalen die jouw bedrijf gebruikt. Nog voordelen?

  • altijd en overal bereikbaar, ook met mobiele toestellen
  • wijzigingen vanop afstand
  • vlot doorschakelen, wachtrijen, keuzemenu en voicemails

Best of both worlds

Indien je op zoek bent naar het beste van beide werelden, kan je opteren voor een hybride telefooncentrale. Deze centrale wordt ter plaatse geïnstalleerd, maar alle interne verkeer is wel al VoIP. Waarom zou je kiezen voor een hybride oplossing voor jouw telefonie?

  • Indien je de software van de centrale op jouw eigen server wenst te installeren
  • Hoog belverbruik? Je kan jouw ISDN of lokale SIP-lijn met onbeperkt bellen behouden want de centrale staat lokaal.
  • Doordat de centrale wel een VoIP centrale is, kan home-office nog steeds eenvoudig georganiseerd worden
  • De kwaliteit van jouw telefoongesprekken zijn nét dat tikkeltje beter door een lokale lijn te gebruiken die dedicated is voor telefonie en niet samen loopt met alle andere dataverkeer

Verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen specificaties en voordelen. Onze Telecom-Makelaars gaan samen met jou op zoek naar de best passende telefooncentrale voor jouw bedrijf! Vraag jij je af welke oplossing voor jou op het lijf geschreven is? We helpen je graag verder.

Interesse in een telefooncentrale?