JSM stuurde één van de laatste telegrams ooit

Na 150 jaar telegrams versturen stopt Proximus, de Belgische aanbieder van de telegrams, definitief met de dienst. Dankzij onze klant Gutzandglory konden we met JSM nog één van de allerlaatste telegrams ooit versturen.

De geschiedenis van het telegram in België gaat terug tot meer dan 150 jaar voor de elektrische telegraaf en zelfs tot meer dan 200 jaar voor de optische telegraaf. De eerste dienst van de elektrische telegraaf werd immers gelanceerd in 1846 langs de spoorweglijn die Brussel verbindt met Antwerpen, terwijl de eerste dienst van de optische telegraaf werd opgericht in mei 1803.

Tientallen jaren lang werd het telegram gebruikt door residentiële klanten om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te kondigen. De mogelijkheid bestond zelfs om felicitaties te versturen samen met een fles champagne of een knuffel.

Het telegram werd ook lange tijd gebruikt voor professionele doeleinden door bedrijven uit alle sectoren, meer bepaald door advocaten en gerechtsdeurwaarders (aangezien de telegrammen een begin van juridisch bewijs vormden).

Begin jaren 80 werden er nog meer dan anderhalf miljoen telegrammen verstuurd en ontvangen in België. In de loop der jaren echter nam het gebruik van het telegram geleidelijk aan af en werd het vervangen door modernere en goedkopere communicatiemiddelen: eerst door de fax, daarna door e-mail, sms en recenter nog door instant messaging.

 

De laatste maanden werd de telegramdienst van Proximus nog slechts door een tiental professionele klanten op regelmatige basis gebruikt en nog heel zelden door residentiële klanten. In totaal werden er nog iets meer dan 8.000 telegrammen verstuurd en ontvangen tijdens de 11 eerste maanden van 2017.

Proximus heette trouwens ooit Administratie van Telegrafie en vanaf 1830 Regie voor Telegrafie en Telefonie. Een leuk weetje en bij deze konden we met JSM ook een mooi hoofdstuk van communicatie-technologie afsluiten!

bron: De TijdGutzandGlory

Wilt u weten wat JSM voor uw bedrijf kan betekenen?