JSM onderzocht: Welke kabel in de straat geeft mij snelste internet?

Er liggen verschillende soorten kabels in de straat voor internet, televisie en telefonie. Hoe kies je nu voor de juiste kabel? Wie biedt jou het beste internet? Coax? Koper? Glasvezel? JSM zocht het voor jou uit:

Koperkabels zijn de oudste en werden destijds met miljoenen kilometers voorzien door Proximus (Belgacom). Het was toen zo dat iedereen een eigen kabel had. Voor elke telefoonlijn had je technisch gezien een aparte kabel lopen van je woning of bedrijf tot de dichtstbijzijnde straatcabine. Bij het internetgebruik heb je dus ook een eigen kabel die tot deze cabine loopt.

Het nadeel van deze technologie is dat hoe langer de verbinding is tussen je bedrijf en de straatcabine, hoe trager het internet wordt. Dit verklaart meteen ook het verschil in snelheid bij verschillende gebruikers, desondanks ze elke maand evenveel betalen voor hun internetabonnement.

Koperkabels surfen tot maximaal 100Mbps, maar dan moet je haast naast de straatcabine werken of wonen. Bij een afstand van enkele honderden meters, mag je al rekening houden met maximaal 60Mbps, en dat kan zelfs afnemen tot maximum 10Mbps als je meer dan 2 kilometer van deze cabine zit.

Coax kabels zijn een iets snellere oplossing en zijn vooral gekend van bij Telenet. Deze kabels werden destijds gelegd om TV en radio-signalen door te sturen. Je komt deze dan ook het meest tegen in stedelijke gebieden. Het voordeel van deze kabeltechnologie is dat deze kabels overal op de kabellus even snel zijn, het nadeel is dat je deze kabel moet delen met alle andere internetgebruikers op dezelfde coax-lus. In een wijk met vele particuliere woningen merk je bijvoorbeeld al snel een daling in snelheid op een woensdagmiddag wanneer de kinderen van school zijn en heel wat aan het internetten zijn.

De maximale snelheid van coax-kabels voor particulieren is 200Mbps. Ook al moet je de kabel delen met de andere internetgebruikers op de lus, hou je in alle omstandigheden nog gemakkelijk 50% van deze snelheid over. Dat is nog steeds 5-10x sneller dan de koperkabels.

Coax scoort dus beduidend beter. En er is nog meer, voor bedrijven biedt Telenet tegenwoordig snelheden tot 500Mbps en kan je zelfs jouw eigen stukje internetcapaciteit reserveren op de coax-lus. Hierdoor kan je ongelofelijk snel surfen en ben je niet meer afhankelijk van het naburige internetverkeer. Dit dankzij de corporate producten. Daarnaast werkt Telenet aan de toekomst. Ze zetten in op nog sneller internet tegen 2020, met snelheden tot maar liefst 1000Mbps over de coax. Met coax ben je klaar voor de digitale revolutie, waar alles online wordt!

In vele bedrijfsgebouwen is coax nog niet aanwezig, maar dankzij onze jarenlange expert-relatie met Telenet kunnen we momenteel tijdelijk als één van de weinige partners in Vlaanderen deze kabel gratis binnen brengen in je bedrijf!

Glasvezel is de laatste in het rijtje en ook de meest moderne technologie. Deze baseren zich op lichtsignalen, wat dus wilt zeggen dat je op lichtsnelheid surft. Zo kan je vandaag makkelijk 1000Mbps halen. Dat is zelfs nog maar het begin. Proximus zit technologisch gezien op een dood spoor met hun koperkabels en investeert daarom de komende jaren maximaal in deze technologie, maar helaas is dat nog een proces van lange adem.

Andere partners zoals Telenet en Destiny zetten ook de komende jaren maximaal in op de glasvezel technologie en wij als partner volgen deze aankomende projecten nauwgezet op. Zo kunnen we steeds de beste technologie aanbieden in jouw straat!

Het rapport: Vandaag kiest JSM resoluut voor de coax-bekabeling van Telenet. Deze scoren momenteel het beste. JSM kan je helpen met de kabel in je bedrijf binnen te trekken. Dit is volledig kosteloos als de bekabeling reeds in de straat ligt. Indien dit niet het geval is, kijken we graag mee hoe we de snelste oplossing kunnen brengen binnen je bedrijf. We halen graag het maximale uit de beschikbare technologieën. Hierdoor kiezen klanten om samen te werken met JSM als telecompartner!